biografie

Thijs van Otterloo

– Componist, arrangeur, saxofonist en dirigent – werd in 1973 geboren als jongste zoon van componist en dirigent Rogier van Otterloo (1941-1988). Van jongs af aan kwam hij veel in aanraking met muziek en kwamen Nederlandse jazz-grootheden zoals Rita Reijs, Louis van Dijk, Piet Noordijk en vele anderen bij hem thuis over de vloer. Op driejarige leeftijd werd bij Thijs al een absoluut gehoor ontdekt en niet lang daarna begon hij zelf composities te maken. Toen hij 12 jaar oud was begon Thijs, geïnspireerd door platen van David Sanborn en Michael Brecker, altsaxofoon te spelen. Dit bleek een schot in de roos. Toen hij twee weken speelde maakte hij al een opname met vader Rogier, die daarvoor speciaal een compositie geschreven had.

Als tiener stond Thijs regelmatig op het podium en gold toen al als een buitengewoon talent. In die tijd ontstonden ook een paar van zijn mooiste composities. In 1999 studeerde hij af aan het Utrechts Conservatorium met als hoofdvakken Saxofoon en Compositie. Piet Noordijk, Toon Roos, Mark van Vugt en Henk Alkema waren zijn belangrijkste docenten.

Sindsdien heeft Van Otterloo talloze arrangementen geschreven voor het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, zoals een kwart van de stukken van de succesvolle theatershows ‘A Tribute To Michael Jackson (2011)’ en de helft van ‘Tommy’ (2002). Ook aan het Metropole Orkest leverde hij zijn bijdragen, zoals de arrangementen voor de film ‘Lijmen, Het Been’ (met producent Ruud Den Drijver, 1999). Ook andere militaire kapellen bedient Thijs van arrangementen, zoals bijvoorbeeld De Marinek

<blockquote>apel Der Mariniers. In 2011 komt daar als vaste opdrachtgever ook Het Brabants Orkest bij (inmiddels gefuseerd tot Philharmonie Zuidnederland), en in 2012 schrijft Thijs een spetterend stuk voor het Nieuwjaarsconcert van het jonge en ondernemende J.O.N.G Ensemble. Ondertussen blijven de ideeën voor eigen composities komen. Deze schetsen verwerkt hij in nummers voor zijn eigen band, maar ook steeds vaker in compositieopdrachten, zoals zijn driedelige ‘Summer Sketches’ (technisch onspeelbare pianomuziek voor pianola, 2006), ‘Saint-George (and the Dragon)’ voor Fanfare (2006) en ‘La Parisiènne’ (easy ballad voor Harmonieorkest) in 2009. Onlangs ging er nog een stuk voor 2 saxofoons in première (‘Modern War Suite’, 24 maart 2013, Amersfoort). Inmiddels heeft Thijs aardig wat eigen composities volledig uitgewerkt voor harmonie (danwel Metropole)-bezetting. Thijs dirigeert zijn eigen werken regelmatig. Thijs heeft 10 jaar lang voor de Amersfoortse bigband ‘On the Move’ gestaan. Momenteel is hij dirigent van de “Later als je Bigband.” Ook die band speelt veel arrangementen van zijn hand. In 2013 trad hij op als solist

In 2003 richtte Thijs het “Thijs van Otterloo Kwintet” (Simon Gitsels – toetsen, Marcel Dorenbos/Erik Rutjes – gitaar, Rowin Tettero – drums en Reyer Zwart- bas) op, zodat hij zijn kwaliteiten als schrijver en speler kon bundelen. In 2007 bracht hij met deze band zijn eerste album ‘Miles Away’ uit. Hier is hij zowel op alt- als sopraansax te horen met eigen composities en enkele klassiek geworden popsongs. Zanger Hartog Eysman vertolkt de solostem in twee nummers. Daarnaast is een aantal stukken voorzien van geraffineerde blazersarrangementen.

In 2007 krijgt Thijs de eer om een nieuwe compositie van de wereldberoemde Canadese zanger/ hitschrijver Gino Vannelli te arrangeren voor symfonieorkest, en vervolgens –met nog een ander stuk- voor het Metropole Orkest. De samenwerking bevalt van beide zijden prima, en later mag hij een aantal keren op saxofoon meedraaien in Gino Vannelli’s European Band (met als hoogtepunt een optreden op het Jazz Festival in Cannes (2010).

Saxofonist Thijs van Otterloo is sinds jaar en dag een veelgevraagd solist, en inmiddels negen jaar professioneel orkestmusicus. Met het Thijs van Otterloo Kwintet brengt hij in 2007 het album Miles Away uit met daarop een mix van jazz en popmuziek. Sinds 1995 is hij volop actief als arrangeur voor bigbands en orkesten.

1986 – 1990

Thijs van Otterloo (1973) is de jongste zoon van componist/dirigent Rogier van Otterloo (1941-1988). Geïnspireerd door platen van David Sanborn en Michael Brecker begint hij in 1986 altsaxofoon te spelen. Zes jaar lang krijgt hij saxofoonles van Ankie de Niet.

1991 – 1995

In 1991 wordt Van Otterloo gevraagd tenorsaxofoon te spelen bij de Amersfoortse bigband On The Move van dirigent Jos Pommer. Daarnaast speelt hij vanaf 1992 drie jaar met de eerste bezetting van zijn eigen Thijs van Otterloo Kwintet dat verder bestaat uit pianist Edwin Berg, bassist Reyer Zwart, trompettist Gijs Davelaar en drummer Peter Beets. Het repertoire van het kwintet bestaat voornamelijk uit stukken van Benny Golson en The Jazz Messengers, grotendeels gearrangeerd door Peter Beets.

1996 – 2000

Na het vertrek van dirigent Jos Pommer wordt Thijs van Otterloo muzikaal leider van On The Move. Hij schrijft zijn eerste arrangementen voor het Luchtmachtorkest. Sinds 1997 speelt de saxofonist in de groep Line Up van zangeres is Albertine Verhoeff uit Muiden (die later in 2004 met de groep de Nederlandstalige jazz-cd ‘IJdele Gedachte’ uitbrengt). Op het Utrechts Conservatorium krijgt hij saxofoonles van Piet Noordijk en compositieles van Henk Alkema. Van Otterloo studeert af in de hoofdvakken Lichte Muziek Saxofoon (1999) en Compositie (1998). De saxofonist werkt mee aan diverse projecten: RosLaLoup van Manon Ros en Bart Wolvekamp (winnaar Concours de la Chanson in 1997), het jazz/barokgezelschap Alter Ego Orcustra van toetsenist Stormvogel (in de periode 1997-1999) en Pep &amp; De Oorsprong, de band van de Nederlandstalig singer/songwriter Patrick Mackaaij (1997-2000).

2001 – 2005

Onder supervisie van dirigent Jos Pommer arrangeert Van Otterloo in 2001 de helft van de muziek van de theatershow Tommy – arrangeur Rik Elings is verantwoordelijk voor de andere helft. Samen met onder meer zijn broer Bas brengt Van Otterloo in 2003 de cd-box Verzameld Werk uit met composities van hun vader. Thijs van Otterloo speelt in het octet The Rogier Van Otterloo Files. De groep brengt een ode aan Rogier van Otterloo met het album Projectet (uitgebracht door Munich Records) waarop twaalf jazzy arrangementen staan van bekende composities van de componist. On The Move wint in 2003 de Amersfoortse Jazz Award. Eind 2003 gaat Thijs van Otterloo van start met de tweede bezetting van het Thijs van Otterloo Kwintet, met naast Reyer Zwart, drummer Rowin Tettero, toetsenist Simon Gitsels en gitarist Marcel Dorenbos. Naast enkele eigen composities speelt het kwintet instrumentale bewerkingen van bestaande, nooit eerder gecoverde popsongs van onder anderen Joni Mitchell, Noa en Scritti Politti. De nieuwe bezetting is voor het eerst live te zien op 21 maart 2004 op Jazzpodium Amersfoort. In het najaar van 2005 staat de saxofonist drie keer in het theater met de show Full Colour, gelieerd aan het gelijknamige album van zijn schoonzus Katelijne van Otterloo en zijn broer Bas. Op het programma staan liedjes van Katelijne en Bas van Otterloo, stukken uit het American Songbook en een thema uit de film Turks Fruit. De begeleidingsband bestaat verder uit toetsenist Gregor Hamilton, gitarist Marcel Dorenbos en drummer Arno van Nieuwenhuijze. Eind 2005 gaat het Thijs van Otterloo Kwintet de Belgische Fieldwork Studio’s in van Roeland Jacobs (zoon van bassist Ruud Jacobs) en opnametechnicus Mike Butcher.

2006 – 2007

Ook On The Move neemt een eerste cd op. Daarna vertrekt lead-altist Tony Vos uit de bigband en neemt Thijs van Otterloo diens plaats over in de saxofoonsectie en wordt Bert Pfeiffer dirigent. Op 23 april 2006 (Sint-Jorisdag) is in de schouwburg van Tilburg de wereldpremière van de compositie St-Joris, door Van Otterloo gecomponeerd voor fanfare ter gelegenheid van het tachtigjarige bestaan van fanfare Sint-Joris uit het Brabantse Dorst. In het voorjaar van 2006 krijgt hij van het Amsterdams Fonds voor de Kunst een compositieopdracht voor pianola. Sketches Of Summer bestaat uit drie pianolarollen waarvan het eerste deel Travel Plans op 4 november te horen is tijdens de Museumnacht te Amsterdam. Het album Miles Away van het Thijs van Otterloo Kwintet komt in 2007 uit bij Pink Records. Zanger Hartog Eysman neemt de vocalen voor zijn rekening en de blazerssectie is onder leiding van trompettist Dirk Beets. Het album bevat tien tracks met naast zeven eigen composities bewerkingen van Noa, Kate Bush en Stevie Wonder. De presentatie vindt op 20 mei plaats in het Beauforthuis te Austerlitz. Tijdens de optredens van het kwintet (aangevuld met Hartog Eysman) wordt de plaats gitarist van de naar Brazilië verhuisde Marcel Dorenbos overgenomen door Erik Rutjes, die overigens ook al in enkele stukken op het album is te horen. Na een optreden in de Regentenkamer te Den Haag neemt drummer Rowin Tettero afscheid en wordt zijn rol overgenomen Arno van Nieuwenhuize. Thijs van Otterloo speelt mee tijdens een concertserie in Utrecht van het Alter Ego Jazzbarock Consort van toetsenist Stormvogel. Verder wordt Thijs in contact gebracht met Gino Vannelli in verband met een orkestratie/arrangeerklus, en het contact pakt goed uit. Thijs werkt uiteindelijk twee stukken van de Canadese zanger uit voor het Metropole Orkest, die op 14 december 2007 worden uitgevoerd in een speciaal concert dat het Metropole Orkest organiseert voor haar Vrienden

2008 – 2011

Nadat Thijs met St-Caecilia uit Blerick twee stukken van zijn CD uitvoert op het TEMA Toernooi in Venlo, werkt hij ook één van deze stukken, ‘In The Name Of Jazz’ uit voor brassband. Dat voorjaar wordt Thijs door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht ingelijfd als 2de tenorsaxofonist. Het volgende seizoen komt er een vervolg aan de samenwerking met Van Zoelen/ Blerick. De kersverse nieuwe compositie ‘La Parisiènne’ wordt dan door van Otterloo voor dezelfde bezetting uitgeschreven. Zanger Gino Vannelli toert met verschillende formaties nog een paar seizoenen in Nederland en elders in Europa. Een paar keer mag Thijs deel uitmaken van zijn ‘Dutchband’, met als hoogtepunt een spectaculair optreden in Monaco in 2010. Naar aanleiding van het overlijden van superster Michael Jackson produceert het Luchtmachtorkest een ‘Tribute’; voor deze theatertoer schrijft Thijs eenkwart van het totale programma, waaronder twee zeer inventieve orkestrale ouvertures van de hits ‘Bad’ en Black Or White’. Vanaf 2010 leidt hij weer een nieuwe bigband, de Later Als Je Bigband uit Amersfoort. Met het combo van zijn eigen orkest vormt Thijs een nieuw kwartet, de Jazz Beatlezz, met inventieve speelse bewerkingen van bekende stukken van ‘the Fab Four’.

2011 – 2014

Inmiddels verhuisd naar het Zuiden (Eindhoven), krijgt Thijs er een nieuwe opdrachtgever bij, het orkest waar zijn vrouw werkzaam is, Het Brabants Orkest (later gefuseerd met Limburg); onder meer komt Thijs samen te werken met Gerard Van Maasakkers, Gé Reijnders, Suzanne Seegers en de latere The Voice-winnares Leona Philippo. Zelf componeert hij nog in opdracht de vijfdelige ‘Modern War Suite’ voor ‘Saxuette, 2 mannen op 5 saxofoons’. In 2013 brengt Thijs ‘Het Andere Koningslied’ uit voor de gelegenheid van de Kroning van Koning Willem-Alexander (genaamd ‘Morgen, Willem’) met tekst van Tjeerd Posthuma. Met de Score Bigband uit Venlo treedt Thijs als solist op en neemt hierbij 3 eigen composities mee. Het jaar daarop mag Thijs met zelfs vier(!) eigen stukken aantreden bij zijn eigen orkest op het Breda Jazz Festival: Miles Away, In The Name Of Jazz, Street Scenes en Waltz For Billy worden van orkestarrangementen voorzien.
In 2014 tekent Thijs voor vele orkestarrangementen, onder meer voor het ‘Oranje Initiatief, een lied door Ezra van Nassau in samenwerking met het Oranje Fonds. Met de Jazz Beatlezz wordt een tripje gemaakt naar Washington voor een optreden op de Nederlandse ambassade aldaar. Eind 2014 worden drie van zijn orkestcomposities opgenomen en zullen op cd uitgebracht worden.

2015 – 2017

Eind 2014 klopt ook de Militaire Willemsorde aan bij Thijs. Het zouden uiteindelijk drie composities worden: de Fanfare, de Hymne, en de Mars. Tijdens de Taptoe in 2015 overhandigt Thijs zelf de partituur aan majoor Gijs Tuinman, de meest recente ontvanger van de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. Na vier goede en productieve jaren wordt het tijd om de Later Als Je Bigband over te dragen aan zijn Jazz Beatle maatje Frans Mineur. Met het orkest wordt een indrukwekkende reis gemaakt langs de oorlogsveteranen in Canada.
Als dirigent Jos Pommer in 2016 definitief stopt bij het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, wordt zijn plek overgedaan aan Jasper Staps. Bij zijn afscheid krijgt Jos nog een bijzondere compositie als cadeau, waar Thijs samen met twee andere saxofooncollega’s voor tekent. Wel houdt Pommer een docentschap orkestdirectie lichte muziek HaFa aan in Groningen, en hij gebruikt diverse composities van Thijs als studeermateriaal. Intussen worden er voor kleine bezettingen op sessies nieuwe ideeën uiteengezet, en in 2017 start Thijs weer met zijn eigen band, ditmaal als kwartet. Bassist Marco van Os heeft de plaats overgenomen van Reyer Zwart, en Jasper Lekkerkerker wordt de nieuwe toetsenist.

<strong>Thijs van Otterloo in de Pers</strong>

‘Thijs van Otterloo wil muziek maken die qua ritmiek een jongere generatie aanspreekt, maar met een geluid dat ook oudere luisteraars ligt’, Lex Lammen (Jazzflits)

‘Vertrouwenwekkend, maar met een bite’, Sjaak Rodenburg (Elsevier)

‘De composities en arrangementen op ‘Miles Away’ zijn van zeer hoog niveau, er wordt lekker gespeeld en de productie voelt aan als een warm badje’, Gerben van Nazareth (Musicmaker)